Штампати
Стање на путевима
Датум: 16.02.2018

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима. Због ниских јутарњих температура возачима скрећемо пажњу на поледицу, посебно у вишим предјелима и преко планинских превоја.Магла мјестимично смањује видљивост на поједним дионицама у котлинама и уз ријечене токове. На свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз. Возачима савјетујемо да возе опрезно,  вожњу прилагоде стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна.

Сва мјеста на којима се изводе радови су прописно обиљежена, а возаче позивамо да поштују привремено постављену сигнализацију.

На  дионици магистраног пута М16.1 Бања Лука-Прњавор у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са аутопутем у зони вијадукта Црквиште, због изградње аутопута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

На магистралном путу М16.1, дионица Клашнице 1-Прњавор (секција "Ђокин поток" на стационажи од км 29+885 до 31+085), (у мјесту насеобина Лишња и Пураћи на стационажи од км 25+980 до км 24+910 25+750 км и 26+700 км) и на регионалном путу Р474, дионица Горња Вијака 1-Горња Вијака 2 (секција „Прњаворска петља“ на стационажи од км 0+417 до км 0+65), измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бањалука - Добој. За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена саобраћајна сигнализација. Предвиђено је да радови трају до 31.12.2018.

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици М14.1, Бијељина – Главичице (улице 27 марта и Српске војске у Бијељини). Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

Једном саобраћајном траком,наизмјеничним пропуштањем возила,саобраћај се одвија на регионалном путу Р462а, на дионици Обудовац 2-Лончари. Предвиђено да радови трају до 30.06.2018.године.

У току су радови на изградњи водовода на подручју насеља Шњеготина у општини Челинац, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на регионалном путу Р476а, дионица Укрина-Клупе.Постављена је привремена саобраћајна сигнализација, а предвиђено је да радови трају до 20.03.2018.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком,наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћа се на регионалним путевима Р414, Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Р476, дионица Укрина-Горња Вијака и Р454а и Братунац-Дрињача, док се саобраћај  одвија успорено на магистралном путу М16, Бања Лука-Јајце, локалитет Српских Топлица.

У току су радови на магистралном путу М14.1, на дионци Лончари-граница  РС/БД (Брчко1) и граница РС/БД (Брчко 2) – Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког. (до 30.04.2018)

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Р435, Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До. Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног  моста у непосредној близини и  регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

На регионалном путу Р458, Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље  је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Због радова на изградњи кружне раскрснице у Прњавору, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу М16.1, Клашнице 1- Прњавор- Горња Вијака. За вријеме извођења радова саобраћај ће регулисати уредно постављена привремена саобраћајна сигнализација. Предвиђено је да радови трају до 14.04.2018. године.

На  магистралном путу М16.1, дионица Клашнице 1 - Прњавор, ради извођења радова на изградњи аутопута Бања Лука - Добој, у зони укршатања са магистралним путем, измијењен је режим одвијања саобраћаја. За вријеме извођења радова саобраћај  регулише привремена саобраћајна сигнализација. Предвиђено је да радови трају до 01.05.2018.

У циљу безбједног одвијања саобраћаја на аутопуту "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац", као и на регионалном путу Р474 и магистралном М17.

Пуштањем у саобраћај дијела  ауто пута  “9. Јануар “ Бања Лука-Добој, дионица Бања Лука –Прњавор, са уклапањем на петљу “Маховљани” аутопута Бања Лука-Градишка И са уклапањем на магистрални пут М16.1, Маховљанска петља стављена је  у своју основну функцију. На дионици М16.1, Клашнице 1 – Прњавор у Друговићима, успостављен је посебан режим саобраћаја и постављена привремена саобраћајна сигнализација.

Наплатне станице у Лакташима и Друговићима нису завршене и неће бити у функцији до завршетка комплетне дионице аутопута Бања Лука-Прњавор.

Забране саобраћаја

На магистралном путу М18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен  је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.).

На регионалном путу Р454а, Братунац 3-Дрињача и даље остаје на снази забрана за теретна возила укупне масе преко 3,5 т и аутобусе класе М3, док се забрана  не односи аутобусе превозника ад Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.