Штампати
Стање на путевима
Датум: 18.01.2018

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској одвија по мокрим, мјестимично засњеженим  и залеђеним  коловозима. У вишим планинским предјелима, посебно преко планинских превоја, мјестимично има угаженог и залеђеног снијега на коловозу. Екипе путних служби врше чишћење и посипање свих критичних дионица. На дионицама у котлинама и уз ријеке понегдје има магле.

На дионицама у усјецима и поред камених косина упозоравамо на могуће одроне земље или камења на коловоз. Возачима савјетујемо опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, те обавезно посједовање зимске опреме.

Данас, 17.01.2018. године на релацији Лакташи-Прњавор-Добој-МЕЛ Каруше ће се извршити превоз вангабаритног терета, са поласком у 13:00 часова из Лакташа.Молимо возаче који планирају путовати наведеном дионицом да возе опрезније и поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици М14.1, Бијељина – Главичице (улице 27 марта и Српске војске у Бијељини). Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на магистралном путу М14.1, на дионици Лончари-граница  РС/БД (Брчко1) и граница РС/БД (Брчко 2) – Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког. (до 30.04.2018)

Због санационих радова,саобраћај се одвија једном саобраћајном траком,наизмјеничним пропуштањем возила, на регионалном путу Р462а, на дионици Обудовац 2-Лончари. Предвиђено да радови трају до 30.06.2018.године.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком,наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћа се на регионалним путевима Р414, Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Р476, дионица Укрина-Горња Вијака и Р454а, Братунац-Дрињача, док се саобраћај  одвија успорено на магистралном путу М16 Бања Лука-Јајце, локалитет Српских Топлица.

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Р435, Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До. Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног  моста у непосредној близини и  регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

На регионалном путу Р458, Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље  је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Због радова на изградњи кружне раскрснице у Прњавору, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу М16.1, Клашнице 1- Прњавор- Горња Вијака. За вријеме извођења радова саобраћај ће регулисати уредно постављена привремена саобраћајна сигнализација. Предвиђено је да радови трају до 14.04.2018. године.

На  магистралном путу М16.1, дионица Клашнице 1 - Прњавор, ради извођења радова на изградњи аутопута Бања Лука - Добој, у зони укршатања са магистралним путем, измијењен је режим одвијања саобраћаја. За вријеме извођења радова саобраћај  регулише привремена саобраћајна сигнализација. Предвиђено је да радови трају до 01.05.2018.

У циљу безбједног одвијања саобраћаја на аутопуту "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац", као и на регионалном путу Р474 и магистралном М17.

Пуштањем у саобраћај дијела  ауто пута  “9. Јануар “ Бања Лука-Добој, дионица Бања Лука –Прњавор, са уклапањем на петљу “Маховљани” аутопута Бања Лука-Градишка И са уклапањем на магистрални пут М16,1, Маховљанска петља стављена је  у своју основну функцију. На дионици М16.1, Клашнице 1 – Прњавор у Друговићима, успостављен је посебан режим саобраћаја и постављена привремена саобраћајна сигнализација.

Наплатне станице у Лакташима и Друговићима нису завршене и неће бити у функцији до завршетка комплетне дионице аутопута Бања Лука-Прњавор.

Забране саобраћаја

На магистралном путу М18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен  је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.).

На регионалном путу Р454а, Братунац 3-Дрињача и даље остаје на снази забрана за теретна возила укупне масе преко 3,5 т и аутобусе класе М3, док се забрана  не односи аутобусе превозника ад Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.