Штампати
Стање на путевима
Датум: 19.11.2018

У већем дијелу Републике Српске вози се по сувим и мјестимично мокрим коловозима, а ниске температуре погодују формирању поледице у сјеновитим дијеловима путних праваца, у вишим предјелима, преко планинских превоја, мостова и надвожњака, због чега савјетујемо максимално опрезну и спорију вожњу. Возаче напомињемо да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна. У котлинама и уз ријечне токове, те преко планинских превоја слабија магла или сумаглица смањују видљивост (подручје Кнежева и Мркоњић Града), а на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина упозоравамо на могућност ситнијих одрона камења и земље на коловоз.

Због извођења радова на изградњи моста преко ријеке Врбање у Челинцу, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута М-4 Челинац-Котор Варош. Привремена саобраћајна сигнализација је постављена и њено поштовање је обавезно. (до 01.05.2019.)

Због изградње наплатне станице “Чатрња” на аутопуту Градишка-Бањалука  до 31.12.2018. измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

У току су  радови на санацији моста на магистралном путу М-4 Ребровац-Челинац, у мјесту Врбања. До 27.11.2018. године, саобраћај се одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком, а регулисан је одговарајућом привременом саобраћајном сигнализацијом.

На магистралном путу М-16 дионица Бања Лука-Српске Топлице (на дијелу од Космоса до Нуле) изводе се радови на изградњи трасе оптичког кабла, због чега се саобраћај одвија успорено, уз регулацију семафорима на дијелу гдје се изводе радови.

Почели су радови на изградњи тротоара на регионалном путу Р-480 Дервиши-Клашнице 2 ( у Улици Пут српских бранилаца и 16. Крајишке Н.О. бригаде), због чега ће бити измијењен режим одвијања саобраћаја. Постављена је привремена саобраћајна сигнализација и њено поштовање је обавезно.

Због радова, режим одвијања саобраћаја измијењен је на дионицама магистралног пута М-4 Бања Лука (Ребровац)-Челинац и Челинац-Котор Варош. Планирано је да радови трају до 31.12.2018. године.

Због радова који се изводе на магистралном путу М-16 Карановац-Црна Ријека, дионица Крупа на Врбасу-Бочац од 07-17 часова (понедељак-субота), долази до обуставе саобраћаја (10-так минута) и саобраћај  се пропушта наизмјенично једном траком.

Због санације клизишта успорено се саобраћа на дионици магистралног пута М-18 Сарајево – Фоча, на локалитету Сијерачке Стијене.

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици маг. пута М-14.1 Бијељина – Главичице (улице 27 марта и Српске војске у Бијељини). Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

Због активираног клизишта на регионалном путу  Р-456 Лопаре-Прибој обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе и преусмјерен на алтернативне путне правце.

У току су радови на санацији моста преко ријеке Моштанице, због чега је потпуно обустављен саобраћај на регионалном путу Р-477а Моштаница-Козарска Дубица. Возила се за вријеме обуставе преусмјеравају на обилазни пут у непосредној близини.

Због санације  клизишта, доћи ће до измјене режима саобраћаја на регионалном путу Р-413 дионица Митровићи-граница РС  ( Присика ). Планирано је да радови трају до 13.12.2018. године.

Због радова на санацији клизишта, на регионалном путу Р-454 а Братунац 3-Дрињача (до 27.11.2108 ), у времену од 07:00 до 16:00 часова потпуно је обустављен саобраћај, док у временским периодима од 00:00 до 07:00 и од 16:00 до 00:00 часова остаје на снази забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе преко 3,5 т и аутобусе класе М3. Ова забрана се не односи на аутобусе превозника ад Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Р-414 Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Р-476 Укрина-Горња Вијака и Р-458 Лопаре (Мачковац)-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

Деминерски радови

Због извођења деминерских радова на М-14.1 Брод-Оџак (деминерска радилишта Клакари Доњи 9 и 13) од 08 до 18 часова радним данима (до 21.12.2018.), саобраћај се одвија на начин 30 минута обуставе и 15 минута пропуштања возила.

Забране саобраћаја

На регионалном путу Р-473 Теслић 2-граница РС/ФБиХ Подјезера, у мјесту Жежеља, због оштећења носиве конструкције моста преко ријеке Жежеље забрањен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази 5 т.

Због оштећења моста на ријеци Јадрини на локалном путу Л007 дионици Добој-Манастир Петрово, од 07.05.2018 на снази је забрана саобраћаја за сва возила чија укупна маса прелази 3,5 тоне.

На регионалном путу Р-458 Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен  је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.).