Штампати
Стање на путевима
Датум: 17.07.2018

Због кише која је ноћас падала у  већини крајева, у Републици Српској вози се по претежно влажном коловозу.У котлинама и уз ријечне токове самањена је видљивост због јутарње магле, а на  дионицма у усјецима и поред камених косина опрезнија вожња се савјетује возачима због учесталих одрона земље и камења на коловоз.

На дионицама путева гдје су у току радови, саобраћај се одвија успорено, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Измијењен је режим саобраћаја на магистралном путу М6, дионица граница РС (Трновица 2)-Требиње, ради извођења радова на изградњи водовода за насеље Дражесне Горе (до 26.10.2018.).Саобраћај ће се одвијати успорено, наизмјеничним пропуштањем возила, једном саобраћајном траком.

Ради извођења радова на деминирању обале ријеке Саве, у мјесту Пруд, Федерација БиХ, доћи ће до повремених обустава саобраћаја (до 30.07.2018.) на регионалном путу Р464, Шамац-Пруд на мосту у Улици Краља Александра Карађорђевића, општина Шамац. Обуставе саобраћаја ће се изводити сваким даном од 08:00-16:00х у интервалима од 30 минута обуставе и 15 минута пропуштања саобраћаја.

Због извођења деминерских радова, до 19.08.2018.године  у времену од 08:00 до 16:00 часова долазиће до привремене обуставе саобраћаја сваког радоног дана у мјесту Сјенина Ријека-Лукавица Ријека, општина Добој на локалном путу.

Због извођења радова на изградњи обилазнице око Брчког, саобраћај се одвија успорено на дионици магистралног пута М14.1, Лончари-Брчко 1 и Брчко 1-Брчко 2.​

Због већег одрона, на магистралном путу М18, Сарајево – Фоча, на локалитету Сијерачке Стијене, саобраћај се још увијек одвија успорено.

На регионалном путу Р475а, Каран - Нови Град, у мјесту Раковац, саобраћај је, због активираног клизишта, потпуно обустављен.

На дионици магистраног пута М16.1, Клашнице-Прњавор у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са аутопутем у зони вијадукта Црквиште, због изградње аутопута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.Додатно, због изградње поменутог аутопута измјештен је дио овог магистралног пута, у мјесту Чорле и Насеобина Лишња, па возаче савјетујемо да опрезније возе и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На магистралном путу М16.1, дионица Клашнице 1-Прњавор (секција "Ђокин поток" на стационажи од км 29+885 до 31+085), (у мјесту насеобина Лишња и Пураћи на стационажи од км 25+980 до км 24+910 25+750 км и 26+700 км) и на регионалном путу Р474, дионица Горња Вијака 1-Горња Вијака 2 (секција „Прњаворска петља“ на стационажи од км 0+417 до км 0+65), измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бањалука - Добој. Такође, на магистралном путу М16.1, дионица Клашнице 1 – Прњавор (на стационажи од км 24+500 до км 28+500) измијењен је режим одвијања саобраћаја због изградње приступних путева који ће се спајати са наведеним магистралним путем и измјештања дијела наведеног магистралног пута, а за потребе изградње аутопута Бањалука-Добој. За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена саобраћајна сигнализација. (предвиђено је да радови трају до 31.12.2018.).

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици М14.1, Бијељина – Главичице (улице 27 марта и Српске војске у Бијељини). Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

Због извођења радова на изградњи кружне раскрснице у Источном Новом Сарајеву, на регионалном путу Р446, дионица Кула – граница РС/Ф БиХ Враца 1, измијењен је режим саобраћаја на укрштању улица Иве Андрића, Николе Тесле и Војводе Радомира Путника (Р446), са уредно постављеном привременом саобраћајном сигнализацијом. 

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Р414, Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Р476, Укрина-Горња Вијака, Р454а, Братунац-Дрињача и Р458, Лопаре (Мачковац)-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића, док се саобраћај одвија успорено на магистралном путу М16, Бања Лука-Јајце, локалитет Српских Топлица.

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Р435, Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До. Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног  моста у непосредној близини и  регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

На магистралном путу М16.1, дионица Клашнице 1 – Прњавор, у мјесту Хрваћани, ради извођења радова на изградњи аутопута Бања Лука - Добој, у зони укршатања са магистралним путем, измијењен је режим одвијања саобраћаја. За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена саобраћајна сигнализација (до 30.09.2018.).

Такође, на магистралном путу М16.1, дионица Клашнице 1 – Прњавор, у мјесту Друговићи, доћи ће до измјене режима саобраћаја ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бања Лука – Добој, у периоду од 27.04.2018. до 30.09.2018. године. Постављена је привремена саобраћајна сигнализација.

У циљу безбједног одвијања саобраћаја на аутопуту "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац", као и на регионалном путу Р474 и магистралном М17.

Пуштањем у саобраћај дијела  ауто пута  “9. Јануар “ Бања Лука-Добој, дионица Бања Лука –Прњавор, са уклапањем на петљу “Маховљани” аутопута Бања Лука-Градишка И са уклапањем на магистрални пут М16.1, Маховљанска петља стављена је  у своју основну функцију. На дионици М16.1, Клашнице 1 – Прњавор у Друговићима, успостављен је посебан режим саобраћаја и постављена привремена саобраћајна сигнализација.

Наплатне станице у Лакташима и Друговићима нису завршене и неће бити у функцији до завршетка комплетне дионице аутопута Бања Лука-Прњавор.

Забране саобраћаја

На регионалном путу Р473, Теслић 2-граница РС/ФБиХ Подјезера, у мјесту Жежеља, због оштећења носиве конструкције моста преко ријеке Жежеље забрањен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази 5 т.

Због оштећења моста на ријеци Јадрини на локалном путу Л007 дионици Добој-Манастир Петрово, од 07.05.2018 на снази је забрана саобраћаја за сва возила чија укупна маса прелази 3,5 тоне.

На регионалном путу Р458, Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На магистралном путу М18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен  је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.).

На регионалном путу Р454а, Братунац 3-Дрињача и даље остаје на снази забрана за теретна возила укупне масе преко 3,5 т и аутобусе класе М3, док се забрана  не односи аутобусе превозника ад Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац. Такође, ова забрана се од 01.03. до 30.09.2018. године не односи на теретна возила којима ће се вршити транспорт дрвних сортимената регионалним путем Р454а, од Братунац 3-Дрињача.