Штампати
Стање на путевима
Датум: 13.12.2018

У Републици Српској освануло хладно јутро са израженим мразом, без падавина.Коловози већине путева су суви, док на свим влажним локалитетима, посебо у планинским предјелима, преко мостова и надвожњака, те на прилазу тунелима скрећемо пажњу на поледицу.У јутарњим часовима и магла смањује видљивост на подручју Добоја, Мркоњић Града, Зворника и Фоче, па је и то разлог за опрезнију и спорију вожњу.У усјецима и поред камених косина возаче упозоравамо на учестале ситније одроне камења и земље на коловоз.Савјетујемо опшрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, те напомињемо возаче на законски обавезно посједовање зимске опреме.

Због остецења надвозњака код Рогуљица (НИС петрол пумпа), саобрацај се на магистралном путу М-16 дионица Приједорска петља - Класнице  одвија једном саобрацајном траком.

На снази је и забрана саобрацаја за теретна моторна возила преко надвозњака, гдје се саобрацај одвија једном саобрацајном траком наизмјеницано.

У току су радови на изградњи и провођењу привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. Јануар", Бања Лука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету  измијењен режим одвијања саобраћаја, па возаче упозоравамо да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију. У примјени је и нова Уредба ЈП „Аутопутеви РС“ о висини путарине на ауто-путу Бања Лука-Добој. На примјер, цијена путарине на релацији Бања Лука-Кладари (надомак Добоја) за путничка возила износи 7 КМ, а Бања Лука-Прњавор 4 КМ. Наглашавамо да је на ауто-путу Бања Лука-Градишка до даљњег такозвани "отворени" систем наплате путарине.

Због извођења радова на изградњи моста преко ријеке Врбање у Челинцу, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута М-4 Челинац-Котор Варош. Привремена саобраћајна сигнализација је постављена и њено поштовање је обавезно. (до 01.05.2019.)

Због изградње наплатне станице “Чатрња” на аутопуту Градишка-Бањалука, до 31.12.2018. измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

У току су радови на изградњи тротоара на регионалном путу Р-480 Дервиши-Клашнице 2 ( у Улици Пут српских бранилаца и 16. Крајишке Н.О. бригаде), због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја. Постављена је привремена саобраћајна сигнализација и њено поштовање је обавезно.

Због радова, режим одвијања саобраћаја измијењен је на дионицама магистралног пута М-4 Бања Лука (Ребровац)-Челинац и Челинац-Котор Варош. Планирано је да радови трају до 31.12.2018. године.

Због радова који се изводе на магистралном путу М-16 Карановац-Црна Ријека, дионица Крупа на Врбасу-Бочац од 07 до 17 часова (понедјељак-субота), долази до обуставе саобраћаја (10-так минута) и саобраћај  се пропушта наизмјенично једном траком.

Због санације клизишта успорено се саобраћа на дионици магистралног пута М-18 Сарајево-Фоча, на локалитету Сијерачке Стијене.

Завршени су радови на изградњи канализације на дијелу магистралног пута М-14.1 кроз град Бијељину, али се саобраћај теретних возила и даље одвија искључиво обилазницом.

У току су радови на санацији моста преко ријеке Моштанице, због чега је потпуно обустављен саобраћај на регионалном путу Р-477а Моштаница-Козарска Дубица. Возила се за вријеме обуставе преусмјеравају на обилазни пут у непосредној близини.

Због санације  клизишта, доћи ће до измјене режима саобраћаја на регионалном путу Р-413 дионица Митровићи-граница РС  (Присика). Планирано је да радови трају до 13.12.2018. године.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Р-414 Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Р-476 Укрина-Горња Вијака и Р-458 Лопаре (Мачковац)-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

Забране саобраћаја

На регионалном путу Р-454 а Братунац 3-Дрињача у временским периодима од 00:00 до 07:00 и од 16:00 до 00:00 часова на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе преко 3,5 т и аутобусе класе М3, а због радова на санацији клизишта, Ова забрана се не односи на аутобусе превозника ад Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На регионалном путу Р-473 Теслић 2-граница РС/ФБиХ Подјезера, у мјесту Жежеља, због оштећења носиве конструкције моста преко ријеке Жежеље забрањен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази 5т.

Због оштећења моста на ријеци Јадрини на локалном путу Л007 дионици Добој-Манастир Петрово, од 07. 05. 2018 на снази је забрана саобраћаја за сва возила чија укупна маса прелази 3,5 тоне.

На регионалном путу Р-458 Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен  је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.).