Штампати
Састанак ЈП ''Путеви РС'' са делегацијом Свјетске банке
Датум: 28.05.2012

Представници Свјетске банке (WB), Каролина Монсалве, економиста из области транспорта и Весна Франчић, виши службеник за операције  боравили су данас у радној посјети Јавном предузећу ''Путеви Републике Српске''.

У разговору са Управом ЈП ''Путеви РС''  размијењене су информације о рехабилитацији путне мреже. Четворогодишња ''Студија рехабилитације путне мреже РС'' која садржи 55 дионица магистралних и регионалних путева у укупној дужини 1100 km је завршена. Рехабилитација је обухватила  39 дионица  магистралних путева у дужини од 820,652 km и 16 дионица  регионалних путева у дужини од 333,867 km.
 
Тим инжењера Јавног предузећа  2010. године почело је са израдом нове ''Студије рехабилитације за период 2012-2016''. У овој студији је поред рехабилитације путних праваца, посебан акценат стављен на путне објекте, односно, на реконструкцију мостова и тунела.
 
Недељко Кнежевић, директор Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'' рекао је да је Јавно предузеће имало прве састанке са ЕИБ-ом и да су они заинтересовани за кредитирање 50% ове студије рехабилитације. Такође, ова међународна финансијска институција заинтересована је и за пројекте изградње пута Шћепан Поље-Хум, те пројекте обилазница око градова.
 
Представници Свјетске банке посебно су се интересовали за пројекат консултантских услуга шведске консултантске куће ''SWEROAD'' на пољу безбједности саобраћаја. Овај пројекат завршава се 30.06.2012. године, те се ускоро очекује завршни извјештај. На састанку је изражено обострано задовољство овим пројектом о безбједности саобраћаја, јер је безбједност саобраћаја и учесника у саобраћају један од битних аспеката у раду Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'' и којем Јавно предузеће придаје посебан значај.
 
На крају састанка, Каролина Монсалве, економиста из области транспорта, истакла је да се пројекат Свјетске банке на рехабилитацији 10 путних праваца Републике Српске, након четири године, приводи крају и изразила задовољство учинком, кооперативношћу и сарадњом Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'' на овом пројекту, изразивши наду да ће ове двије институције сарадњу наставити и на неким новим, будућим пројектима.