Штампати
III БиХ КОНГРЕС О ЦЕСТАМА
Датум: 21.09.2012

Ни киша и ружно вријеме нису спријечиле 430 учесника да се окупе у Сарајеву на  III БиХ конгресу о цестама које је организовало Удружење инжењера и консултаната БиХ. Поред домаћих стручњака, учесници конгреса стигли су у Сарајево углавном из земаља региона: Србије, Хрватске и Словеније да размијене искуства и знања у области путоградње, пројектовања, одржавања, заштите, безбједности и још мноштва занимљивих тема и презентација која су одржали у дводневном згуснутом распореду.

Отварајући Конгрес, министар транспорта и комуникација БиХ Дамир Хаџић истакао је да је путна инфраструктура жила куцавица развоја сваке земље, те да се у њено унапређење и изградњу мора стално улагати.
 
Хаџић је нагласио и  тренутне активности на реализацији аутопута на коридору Vc, те посебно нагласио:''Недавно је завршена изградња дионице Биљешево-Какањ (10 км), гради се поддионица Дривуша-Горица (3 км) и поддионица Горица-Биљешево (3км), затим буши се тунел Вијенац (2,8 км), завршава се поддионица Бијача-Кравице на самом југу (4 км) и граде се двије поддионице на дионици Тарчин-Лепеница - Тарчин-Суходол (5 км) и Суходол-Лепеница (5 км).  У току је поступак избора извођача радова на дионици Влаково-Лепеница (10 км) те да је извршен избор извођача радова на дионици Кравице-Звировићи (5 км) и  убрзо почињу радови на тој дионици. 
 
За дионицу Добој-Модрича (46 км), за коју постоји главни пројект воде се разговори у ЕБРД-у у вези с осигурањем финансијских средстава за изградњу на принципу концесије. У току је и  поступак за избор извођача радова на међудржавном мосту преко ријеке Саве. Такође, завршавају се главни пројекти на дионици Тарчин-Коњиц у дужини од 20 км и у току је изражавање интереса за израду главног пројекта на дионици Звировићи-Почитељ.
 
Даље, у току је поступак експропријације земљишта за 26 км аутоцесте за које постоје урађени главни пројекти и за које ће након експропријације бити расписани тендери за избор извођача радова. То су дионице Свилај - Оџак (10 км), Грачаница-Клопча (9 км) и Тарчин-Зукићи (5 км).  У току је и избор извођача радова за аутоцесту Добој-Бања Лука, дионица Добој-Прњавор (37 км), завршава се израда главног пројекта за брзу цесту Лашва-Невић поље (20 км). 
За аутоцесту Тузла-Жепче (62 км) у току је избор пројектанта за израду планске и пројектне документације, а за аутоцесту Тузла-Орашје (61 км) завршава се студијска и пројектна документација.''
 
Ови подаци, које је нвао министар Хаџић, говоре да су аутопутеви у БиХ највеће градилиште. 
За два дана конгреса презентовано је преко 100 радова из области пројектовања, планирања, грађења, одржавања, заштите и безбједности путева и учесника у саобраћају. Презентовано је шта се тренутно ради на путевима и аутопутевима у изградњи у БиХ, шта је све урађено у земљама у региону, пренијета су позитивна искуства из свих области из земаља у региону, те који су планови за будући период. 
 
Одржавање III  БиХ конгреса  о цестама  била је прилика да се кроз стручне радове, презентације и коментаре анализирају искуства и проблематика у свим аспектима развоја путне мреже у БиХ и региону.
 
Циљ и закључци овог конгреса су:
  • Створити путоказе за нове стратегије у развоју путне инфраструктуре;
  • Указати на нова техничка рјешења;
  • Упознати државне институције са ставовима стручњака;
  • Створити одговорнији однос према одрживом развоју путног транспортног система.