Штампати
Свечано пуштен у саобраћај тунел "Стамболчић"
Датум: 03.07.2013

Свечаним пресјецањем црвене траке званично је у саобраћај пуштен тунел ''Стамболчић'' на магистралном путу М5, дионица Пале-Устипрача. Предсједник РС Милорад Додик, директор Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'' Недељко Кнежевић и начелник општине Пале Миодраг Ковачевић заједнички су пустили у саобраћај савремени путни  објекат од великог значаја за цијелу Републику Српску.
 
Говорећи на овој свечаности, Милорад  Додик, предсједник РС истакао је да је Влада Републике Српске у овај путни објекат у источном дијелу РС из Развојног програма уложила прво 10 милиона КМ, али да је због изузетно  геолошки неповољног терена у радове изградње тунела ''Стамболчић'' уложено још 7 милиона КМ.  Иако су радове изградње пратили бројни проблеми, као што су: трусно тло, неповољна геологија терена, и слично, од реализације пројекта се никада није одустало и тунел се данас предаје на употребу свим грађанима Републике Српске и учесницима у саобраћају. 
 
''Ово је још један успјех свих нас, успјех Републике Српске у цјелини. Ово је наша побједа, доказ да смо способни да побједимо изазове и да реализујемо велике пројекте'', нагласио је Милорад  Додик, предсједник РС на церемонији пуштања у саобраћај тунела ''Стамболчић''. 
 
Миодраг Ковачевић, начелник општине Пале захвалио је предсједнику Републике Српске и Влади РС што никада нису одустали од реализације овог пројекта, истичући да је изградња тунела ''Стамболчић'' повезала овај регион, али и значајно скратила пут према Вишеграду и централној Србији.
 
''Путнички и саобраћај теретних возила и превоз робе биће вишеструко олакшан и много безбједнији, него у досадашњем периоду када је кориштен стари жељезнички тунел, стар више од 100 година'', истакао је начелник општине Пале.
Недељко Кнежевић, директор Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'' подсјетио је још једном присутне на техничке карактеристике тунела ''Стамболчић'' и захвалио свима који су учествовали у његовој изградњи и реализацији овог стратешког пројекта за Републику Српску. 
 
''Тунел Стамболчић дуг је 954 метра, ширина коловозних трака је по 7,1 метар, а пјешачких стаза два пута по 0,80 метара. Слободан профил тунела је 4,5 метра што испуњава све европске стандарде једног модерног путног објекта који је изграђен у Републици Српској'', нагласио је Недељко Кнежевић, директор Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске''.
 
С обзиром да због раније заказаних обавеза није био у могућности да присуствује пуштању у саобраћај тунела ''Стамболчић'', мр Игор Радојичић, председник НСРС, упутио је допис у којем је честитао на завршетку овог великог пројекта и његовом значају за Републику Српску, али и регион. 
 
''Честитајући ЈП ''Путеви Републике Српске'' на још једном вриједном пословном успјеху, изражавам увјерење да ће и овај градитељски подухват Вашег колектива у значајној мјери утицати на поправак путне мреже и бољу саобраћајну комуникацију у нашој земљи.
 
Сигуран сам да је рад на тунелу ''Стамболчић'' подигао стандарде у области изградње ових захтјевних објеката и да ће искуство на том послу бити изузетно важно за успјешну реализацију нових инфраструктурних пројеката од интереса за даљи развој Републике Српске'', наводи у честици поводом пуштања у саобраћај тунела ''Стамболчић'' предсједник НСРС, мр Игор Радојичић.
 
Церемонији пуштања у саобраћај тунела '' Стамболчић'' на магистралном путу М5, дионица Пале-Устипрача, присуствовао је велики број становника Пала, као и представника политичког и јавног живота Републике Српске.
 
Подсјећамо, радови на изградњи тунела ''Стамболчић'' започели су 1991. године према пројектној документацији коју је урадио Пројектни завод ''Трасер'' Сарајево, а извођач радова било је предузеће ''Планум'' Београд. Радови су убрзо прекинути са почетком ратних дејстава 1992. године. Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'' и предузеће ''Нискоградња'' д.о.о. Лакташи потписали су уговор о извођењу радова на изградњи тунела ''Стамболчић'' 26.11.2008. године. Финансијска средства за реализацију овог пројекта обезбјеђена су из Развојног програма Владе Републике Српске, а укупна вриједност свих изведених радова на тунелу ''Стамболчић'' износи: 17.082.084,00 КМ.
 
Од надлежних институција добијене су  све неопходне сагласности, технички пријем изведених радова тунела ''Стамболчић'' извршен је 29.05.2013. године, а употребна дозвола као завршни документ неопходан за пуштање тунела у саобраћај добијена је 28.06.2013. године.
 

Фото галерија: