Штампати
Обиљежен дан сјећања на жртве саобраћајних незгода
Датум: 17.11.2013

На Тргу Крајине у Бањој Луци паљењем 140 свијећа и са мотом ''Сјетите нас се! Прерано смo умрли'' обиљежен је Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода. Основни циљ је да се апелује на грађане, као учеснике у саобраћају, да саобраћајне несреће нису само статистички подаци и бројеви, него да сви морамо бити пажљивији, водити рачуна о безбједности саобраћаја и  поштовати прописе како би се број саобраћајних несрећа и страдалих у саобраћајним несрећама на путевима Републике Српске смањио.  
 
На Тргу Крајине  млади активисти Црвеног крста показном вјежбом у пружању прве помоћи у саобраћајној несрећи, показали су на који начин се пружа прва помоћ повријеђенима у саобраћајним несрећама до доласка екипа Хитне помоћи. 
 
Инспектор у Јединици за послове безбједности саобраћаја МУП-а Српске Небојша Митраковић рекао је да је до данас у овој години на путевима Републике Српске погинуло 140 лица, посебно нагласивши да:  ''има доста лица који управљају возилом под утицајем алкохола'', те да МУП РС врши појачане контроле  присуства алкохола у крви возача. 
 
Директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић поручио је да се мора много више учинити да би се побољшала безбједност на путевима Српске. 
"Српска има проценат везивања појасева од свега 10 одсто, а да се та обавеза у потпуности поштује годишње би страдало 20 до 30 људи мање", упозорио је Радовић, најавивши за наредну годину и анализу "црних тачака" у Српској. 
 
Република Српска другу годину за редом организује дводневне манифестације у оквиру одржавања Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних несрећа. У суботу, 16.11, у Храму Христа Спаситеља одржана је служба и паљење свијећа за 140 страдалих у саобраћајним несрећама у овој години  на путевима Републике Српске.  У недељу, 17.11, је организовано паљење свијећа на Тргу Крајине и показна вјежба пружања прве помоћи страдалим у саобраћајним несрећама.