Штампати
Почетак радова на изградњи моста преко ријеке Драгочајке на Р480
Датум: 24.04.2014

У понедељак 28.04.2014. године почиње изградња новог моста преко ријеке Драгочајке, на регионалном путу Р480, дионица Дервиши-Трн-Клашнице 2, у насељу Залужани. Према пројектној документацији, нови мост на Р480 имаће двије саобраћајне траке по 3 метра ширине, пјешачке стазе са обе стране моста од по један метар, те ће укупна пројектована ширина будућег новог моста бити 9 метара. Конструкција будућег моста на Р480 биће изграђена од 7 преднапрегнутих (бетонских) главних носача  осовинског распона 20,2 метра. 
 
Након проведене тендерске процедуре, за најповољнијег извођача радова изградње новог моста преко ријеке Драгочајке на регионалном путу Р480 изабрано је предузеће ''МГ МИНД'', а вриједност радова је 550.000 КМ. Рок за извођење радова изградње новог моста је 90 дана од дана почетка градње.
 
Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Подручна привредна комора Бања Лука усагласили су Рјешење о измјени режима саобраћаја на том подручју, којим  су регулисани начини одвијања саобраћаја и алтернативни правци у насељу Залужани за вријеме одвијања радова на изградњи новог моста. 
 
За вријеме извођења радова на изградњи новог моста на Р480, саобраћај преко постојећег моста биће у потпуности обустављен, што ће бити обиљежено адекватном саобраћајном сигнализацијом. 
 
У вријеме извођења радова предвиђено је одвијање саобраћаја из правца Бањалуке и назад, поменутим регионалним путем Р480 до моста. За потребе саобраћајне комуникације од градилишта новог моста према Трну возачима се предлаже алтернативни путни правац дијелом магистралног пута М16, Бања Лука-Лакташи (Приједорска петља-петља Трн), па десно до моста и назад. За возила која настављају из Трна даље према Клашницама саобраћај ће се несметано одвијати регионалним путем Р480. 
 
Извођач радова ''МГ Минд'' ће за потребе одвијања пјешачког саобраћаја изградити  пјешачки мост, који ће бити искључиво за кретање пјешака и бициклиста с једне обале ријеке Драгочајке на другу обалу. 
 
Подручна привредна комора Бања Лука дала је мишљење да се превоз путника са тог подручја треба организовати на слиједећи начин:
  1. ред вожње:Трн – Бања Лука: БЛ-007 и БЛ-057 (линија број 2)
  2. ред вожње: Бања Лука- Рајчевци: БЛ-011; БЛ-181; БЛ-182; БЛ-183 и БЛ-184;
  3. ред вожње:Бања Лука-Црквена: БЛ-013; БЛ-185 и БЛ-186;
Послије стајалишта ''Трн школа''  линија мијења трасу  и на раскрсници ''Амбалажерка''  излази на М16 гдје саобраћа до ''Приједорске петље''. На ''Приједорској петљи'' се искључује са М16 и код раскрснице ''Аутосервис Дервиши'' се укључује на своју регистровану трасу. У повратку из града исто, само у супротном смјеру. 
 
За линију Бања Лука-Буковица: БЛ-060, БЛ-164, БЛ-165, БЛ-166, БЛ-167, БЛ-168, БЛ-187 и БЛ-188 која се већим дијелом поклапа са линијом број 2, проблем су стајалишта ''Грађа'', ''Бегићи'' и ''Радмани''. Ову линију треба скратити да саобраћа на траси Буковица-Грађа. За скретиште би се користило окретиште које ће се уредити за Куљане и Барловце код надвожњака према касарни Залужани, а ''навозила'' би путнике на линију број 2.
 
Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'' апелује на све учеснике у саобраћају да поштују постављену саобраћајну сигнализацију, да вожњу прилагоде стању и условима на путу и радовима који ће се на том дијелу Р480  изводити.