Штампати
Почела санација тунела ''Каловита Брда''
Датум: 04.09.2017

Вршилац дужности директора Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић озваничио је почетак санације тунела ''Каловита Брда'' на магистралном путу М5, на дионици Љубогошта-Пале, увођењем у посао извођача радова предузеће "Романијапутеви" а.д. Соколац.
 
Ненад Нешић је на отварању радова нагласио да је ријеч о: '' својеврсној капија Пала и спортско-туристичког центра Јахорина тунела дугог 201 метар, а да "Путеви Републике Српске" финансирају санацију са 1.461.000 КМ, те да је рок за завршетак радова 90 дана.''
 
Тунел ''Каловита Брда'' изграњен је 1978. године. Његова санација планирана је 2010 и 2011. године, али су тадашњи тендери били поништени и нису се стекли услови да се започну радови.
 
Санација тунела која ће се радити подразумјева радове на хидроизолацији тунела, чиме ће се рјешити проблем процједних вода у тунелу. Потом ће се извршити одвођење површинских вода с коловоза. Биће урађен нов асфалт и нова саобраћајна сигнализација. Као завршна тачка радова санације, је поновно успостављање расвјете. Уградиће се нова савремена расвјета са свим елементима ЛЕД расвјете, маркера и катадиоптера. Тиме ће тунел имати боље и квалитетније освјетљење, а уједно ће се уштедити електрична енергија. ''По завршетку радова то ће бити савремен тунел са ЛЕД расвјетом, новим коловозом и новом саобраћајном сигнализацијом'', нагласио је Ненад Нешић, в.д. директор Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'' на данашњем отварању радова.
 
Према потписаном уговору, предузеће ''Романијапутеви'' има рок од 90 дана да изведе радове санације. У току извођења радова биће обустављен сав саобраћај кроз тунел. У околини тунела постоји локални пут, на који је могуће измјестити саобраћај за вријеме извођења радова санације. Наведени пут би се по завршетку радова и пуштању саобраћаја кроз тунел, санирао и предао локалној заједници на одржавање.