Штампати
Пуштање у саобраћај тунела "Каловита брда"
Датум: 15.12.2017

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Жељка Цвијановић и вршилац дужности директора предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић свечано су данас отворили тунел "Каловита брда" на дионици магистралног пута Љубогошта-Пале за чију је реконструкцију издвојен 1,5 милион КМ.Након свечаног пресијецања врпце, Додик је истакао да, иако је само ријеч о реконструкцији, уложених 1,5 милиона КМ јавних средства Републике Српске није безначајно.
 
Он је захвалио извођачу радова, предузећу "Романијапутеви", што је прије рока завршило радове на тунелу.
 
"Тунел је био веома руиниран и био му је потребан овакав захат, тако да је сада пролаз сигуран, чиме је ријешен дугогодишњи проблем. Ми настављамо у континуитету да улажемо и цијели град Источно Сарајево сада је једно велико градилиште", рекао је Додик новинарима на Палама.
 
Он је истакао да се значајна пажња посвећује свим захтјевима локалних заједница и да скоро нема ниједно отворено питање које би тренутно представљало озбиљан и нерјешив проблем за овај простор.
 
Предсједник Српске је истакао да су институције Републике уложиле знатна средства и за Олимпијски центар "Јахорина", гдје ће данас бити отворена туристичка сезона.
 
"Желимо да ниво понуде на овој планини буде регионално примијећен, а захваљујем и новој управи Олимпијског центра зато што је уложила максималне напоре, чиме је и нама било лакше да је подржимо", рекао је Додик.
 
Премијер ЖељкаЦвијановић нагласила је да је отварање тунела значајно, не само за општину Пале и овај крај, већ и за Републику Српску.
 
"Сваки пут кад завршимо неки важан инфраструктурни пројекат то значи да је значајан за све грађане у Републици Српској и да тако испуњавамо наше опредјељење и обећање да ће Српска ускоро на сваком мјесту имати и важне и модерне инфраструктурне пројекте, реализоване зато што смо током свих година кризе и након тога успијевали да покажемо капацитет да градимо. Резултат тога је и овај пројекат", поручила је Цвијановићева.
 
Она је нагласила да је ово једна од инвестиција која ће бити "вјетар у леђа" развоју Пала и цијелог краја.
 
Цвијановићева је напоменула да не треба заборавити све друго што се дешава широм Републике Српске када је ријеч о изгадњи мостова, путева и аутопутева, здравствених установа, болница, али и оно што је урађено у оквиру образовања и студентског стандарда.
 
Ненад Нешић, вршилац дужности директора Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'' д.о.о. Бања Лука рекао је да је 99 одсто радова у тунелу завршено, те да су остале мале "козметичке ствари" које треба да буду уређене, као што су камере у тунелу и интернет везе.
 
"Битно је да саобраћај буде пуштен данас због почетка зимске туристичке сезоне на Јахорини. Вриједност радова је 1.560.000 КМ, а 22 дана прије рока отворили смо тунел за саобраћај", навео је Нешић.
 
Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је ово почетак великог инвестиоционог циклуса на Палама, захваљујући подршци Владе Републике Српске и предсједника Додика.
 
"Осим тунела, имамо и милион КМ који се улаже у куповину имовине `Фамос` , милион КМ поклон предсједника Србије Александра Вучића који ће бити уложен у реконструцију пута преко `Каловитих брда`, те крупан инвестиоциони захват на Јахорини... Све то даје општини `вјетар у леђа`", нагласио је Југовић.
 
Реконструкција тунела "Каловита брда" почела је 4. октобра и завршена је прије планираног рока од 90 дана.
 
Извођач радова било је предузеће "Романијапутеви", а инвеститор предузеће "Путеви Републике Српске".
 
Овај тунел, који представља саобраћајну капију Пала, изграђен је 1978. године и ово је његова прва велика реконструкција.