Штампати
Озваничен почетак изградње новог моста у насељу Чесма у Бањој Луци
Датум: 05.11.2022

Давор Кострешевић, вршилац дужности директора Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'' д.о.о. Бања Лука заједно са Милорадом Додиком, српским чланом Предсједништва БиХ и Драшком Станивуковићем, градоначелником Бање Луке увео је извођача радова групу понуђача ''Мркоњићпутеви'' Мркоњић Град-''Структура'' д.о.о. Јајце- ''МГ Минд'' Мркоњић Град у радове изградње новог моста у насељу Чесма у Бањој Луци. Изградња овог моста, према уговору, трајаће наредних 36 мјесеци, а почетак његове градње доказ је синергије републичке и градске власти. 
 
Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ рекао је да градња моста није једноставан посао, наводећи да је за тај пројекат Влада Републике Српске обезбиједила седам милиона КМ, а да преостала средства обезбјеђује град за рјешавање имовинско-правних односа и пројектну докумнетацију. 
 
''Укупно преко осам милиона марака, што говори о томе да смо се окупили на важном пројекту. Ја подржавам све што је у интересу овог града и мјештана. Радићемо заједно. Мислим да смо након избора, у које смо уложили много енергије, ипак показали са једне и са друге стране значајну политичку зрелост која треба да окупи нас око пројеката, а не око неких глобалних принципа који су у правилу увијек предмет свађе, а не рјешавања'', истакао је Додик.  
 
Давор Кострешевић, вршилац дужности директора ''Путева Републике Српске'' нагласио је да изградња моста у Чесми не би била могућа без залагања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Говорећи о техничким детаљима моста, Кострешевић је рекао да се мост састоји од армирано-бетонске конструкције, осам стубова, двије саобраћајне траке и два слоја асфалта. Такође, мост ће са обје стране имати бициклистичке и пјешачке стазе. 
 
''Могу да овом приликом напоменем да је интерес изградње овог моста, у ширем смислу, да споји будућу обилазницу са Приједорске петље која ће ићи према магистрални Бања Лука-Челинац са једне стране и Западни транзит и брзу цесту са друге стране'', истакао је Кострешевић на отварању радова.  
 
Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да ће мост спојити двије обале Бањалуке и испунити осмогодишња очекивања грађана, јер је претходни мост уништен у поплавама. 
 
''Заједно са Владом Српске и ''Путевима Српске'' градимо један од најзначајнијих пројеката. Нека буде на задовољство свих нас'', рекао је Станивуковић. 
 
Према пројектно-планској документацији нови мост у насељу Чесма у Бањој Луци биће армирано-бетонске конструкције, ослоњена преко армирано бетонских стубова на темеље који су фундирани на шиповима. Укупна дужина моста је 172,7 метара на 7 поља. Ширина будућег моста је 16 метара са двије саобраћајне траке укупне ширине по 3,5 метра, двије пјешачке стазе по 275 цм и двије бициклистичке стазе по 180 цм. Мост се састоји од пренапрегнутих Т носача којих се по 7 пружа између свих опораца. Коловозна конструкција се састоји од два слоја асфалта СМА по 4 центиметра, те мостовском хидроизолацијом од 1цм. 
 
Извођач радова је група понуђача ''Мркоњићпутеви'' Мркоњић Град-''Структура'' д.о.о. Јајце- ''МГ Минд'' Мркоњић Град. 
 
Рок за извођење радова је 36 мјесеци од дана увођења извођача у радове.