Штампати
Састанак о улагањима у путну инфраструктуру на подручју Града Бања Лука
Датум: 10.04.2023

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић састао се данас са в.д.директором ЈП ''Путеви Републике Српске'' Миланом Дакићем и градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем на тему реализације инфраструктурних пројеката и улагања у Бањалуци.  
 
Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић упознао је министра Чубриловића са реализованим инфраструктурним пројектима и приоритетима у области путне инфраструктуре на подручју града Бањалука, наводећи да постоје три приоритетна пројекта, чија би реализација допринијела ефикаснијем и бржем одвијању саобраћаја и додатном развоју највећег града Српске.  
 
''У наредном периоду, један од приоритета о којима је било ријечи јесте изградња неколико кружних раскрсница, али чак три кружне раскрснице за нас су од великог значаја и то на укрштању Булевара војводе Петра Бојовића и Булевара војводе Живојина Мишића, односно код ''Ауди сервиса'', као и изградња кружне саобраћајнице на укрштању улица Крајиших бригада и Ранка Шипке код ''Чајевеца''. Још једна кружна раскрсница која је важна, а која ће бити изграђена у наредном периоду, јесте она на споју Улице Триве Амелице и Западног транзита'', поручио је градоначелник Бањалуке.  
 
Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је подршку за реализацију наведених инфраструктурних пројеката у Бањалуци, наводећи да ће се убрзо кренути у реализацију поменутих пројеката, са циљем растерећења саобраћаја и унапређења саобраћајне инфраструктуре. Министар Чубриловић додао је да је уз заједнички договор и сарадњу неопходно наставити инфраструктурно улагање на територији града, реконструкцију и модернизацију путних праваца.  
 
''Министарство саобраћаја и веза и Влада Републике Српске у континуитету улажу значајна средства у развој највећег града Српске, те ће и у наредном периоду подржати пројекте који ће унаприједити саобраћајну инфраструктуру на подручју града Бањалука. Постоји спремност за сарадњу и веома је важно да постоји сарадња републичке и градске власти када је ријеч о реализацији значајних инфраструктурних пројеката“, рекао је министар Чубриловић.„Министарство саобраћаја и веза и Влада Републике Српске у континуитету улажу значајна средства у развој највећег града Српске, те ће и у наредном периоду подржати пројекте који ће унаприједити саобраћајну инфраструктуру на подручју града Бањалука. Постоји спремност за сарадњу и веома је важно да постоји сарадња републичке и градске власти када је ријеч о реализацији значајних инфраструктурних пројеката'', рекао је министар Чубриловић. 
 
Вршилац дужности директора ЈП ''Путеви Републике Српске'' Милан Дакић истакао је да инфраструктурни пројекти у Бањалуци имају перспективу развоја и континуитет и да постоји потреба за додатном изградњом кружних раскрсница на подручју Бањалуке, те да ће Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'' у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза и градском администрацијом настојати да у што краћем периоду започне реализацију наведених пројеката. 
 
На састанку је било ријечи и о изградњи пружних прелаза и унапређењу безбједности саобраћаја. 
 
''Током прољећа радићемо пружне прелазе у насељима Залужани, а потом и у Дервишима, тачније у Подгоричкој и Приштинској улици'', поручено је на састанку. 
 
Градоначелник Бањалуке истакао је да ће се интензивно приступити и рјешавању имовинско – правних односа, а све како би неометано могла да буде настављена изградња Источног транзита. 
 
Министар Чубриловић и градоначелник Станивуковић оцијенили су да град Бањалука заслужује савремену саобраћајну инфраструктуру, те да се успјешном координацијом свих надлежних институција и заједничким активностима може остварити заједнички циљ – унапређење инфраструктуре на подручју града и безбједности саобраћаја.