Штампати
Састанак о финансирању нове трасе пута Фоча-Шћепан Поље
Датум: 19.05.2023

У Фочи је данас одржан радни састанак о финансирању нове трасе пута Фоча-Шћепан Поље на ком су изнесени сви услови и створене претпоставке да Република Српска уђе у аранжман са Свјетском банком, која то прихвата. Састанку су присиствовали Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, Милан Дакић, вршилац дужности директора Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'', Кристофер Шелдон, шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору и Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча. 
 
Министар Чубриловић је у изјави новинарима на граничном прелазу на Шћепан Пољу, а након упознавања представника Свјетске банке о пројекту и обиласка магистралног пута са свим учесницима састанка, навео да ће у наредних неколико дана Министарство саобраћаја и веза упутити Свјетској банци и званично писмо, као захтјев за реализацију овог пројекта. 
 
''Уколико не би било непредвиђених ситуација, прије свега мислим на неке политичке одлуке, требало би да дођемо у наредних мјесец, два до коначног уговора о извођењу радова'', рекао је Чубриловић. 
 
Чубриловић је подсјетио да су на почетној дионици, на првих пет и по километара, од Фоче до Копилова, у току радови које је Влада Републике Српске почела прошле јесени сопственим средствима, те да је процјена да ће изградња новог пута до Шћепан Поља коштати 78 милиона евра. 
 
''Овдје је потребна подршка моћне финансијске институције као што је Свјетска банка и они су расположени. Овај пројекат подржава и Европска банка за обнову и развој већ од 2012. године, али никако да се дође до коначних рјешења и мислим да ову прилику не би требало да испустимо, да сви будемо довољно посвећени да овај пројекат коначно доживи свјетлост дана кроз уговор о извођењу радова'', рекао је Чубриловић и додао да је више пута истицан значај овог пројекта, а прије свега се огледа у повезивању главних градова двије земље и повезивању привреда БиХ и Црне Горе и држава у окружењу. 
 
Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон рекао је да ова финансијска институција припрема нови пројекат у области путева за БиХ, а да ће магистрални пут према Шћепан Пољу бити једна од његових главних компоненти, јер је, како је истакао ова траса веома значајна, а налази се у веома лошем стању. 
 
''За сада чекамо да добијемо службени захтјев од власти и након тога у наредних шест, осам до 12 мјесеци радићемо на припреми пројекта заједно са осталим развојним партнерима'', рекао је Шелдон. 
 
Милан Дакић, вршилац дужности директора Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске'' рекао је да је ово предузеће, уз сагласност ресорног министарства, добило ''зелено свјетло'' да може издвојити до два милиона КМ да заједно са општином иде у пројекат асфалтирања рафтинг пута кроз кањон Таре, који се наслања на магистралу Фоча-Шћепан Поље. 
 
''У току је реконструкција почетног дијела пута од Фоче према Шћепан Пољу у дужини од 5,6 километара, а на тај дио пута надовезаће се главни дио пројекта о којем смо данас упознали представнике Свјетске банке и са којим желимо заједно да уђемо у финансирање. То нам је основа да касније наставимо даље са овим пројектом у правцу Фоча-Тјентиште-Гацко, за који имамо потписан уговор у износу 36 милиона КМ и тај пројекат је у фази експропријације'', рекао је Дакић.