Штампати
Састанак директора јавних предузећа са ресорним министром
Датум: 29.11.2023

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић са сарадницима састао са данас у Бањалуци са директорима јавних предузећа из надлежности Министарства саобраћаја и веза Републике Српске – ''Путева Републике Српске'', ''Аутопутева Републике Српске'' и ''Пошта Српске'', на тему извјештаја о пословању, најзначајнијих активности и плановима за наредну годину. 
 
Директори предузећа информисали су министра Чубриловића о резултатима и степену реализације планова у овој години, те пројектима и активностима које планирају у 2024. години. 
 
Вршилац дужности директора ЈП ''Путеви Републике Српске'' Милан Дакић истакао је да је у току ове године предузеће успјешно наставило са релизацијом пројеката на територији Републике Српске, да су покренуте активности на новим пројектима у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза и Владом Републике Српске, те да се ускоро очекује доношење ''Плана пословања'' за 2024. годину. 
 
Дакић је констатовао да ''Путеви Републике Српске'' редовно измирују своје законске обавезе и обавезе према извођачима, те да су предузете све неопходне активности на зимском одржавању магистралне и регионалне путне мреже Републике Српске. Он је рекао да су укупне инвестиције за путну инфраструктуру у 2023. години, у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза и Владом Републике Српске, износиле 140 милиона марака - од чега је 65 милиона за редовно одржавање, а 75 милиона за рехабилитацију и унапређење путне мреже у Републици Српској.  
 
Вршилац дужности директора ''Аутопутева Републике Српске'' Недељко Ћорић поднио је извјештај министру Чубриловићу о пословању овог предузећа, реализацији актуелних пројеката и пројектима у припреми. 
 
На састанку је оцијењено да је предузеће ''Аутопутеви Републике Српске'' финансијски одрживо и стабилно, те да реализација актуелних пројеката тече планираном динамиком. 
 
Констатовано је да су тренутно, без обзира на све околности, активна три градилишта на дионицама ауто-пута: Рача – Бијељина, Руданка – Путниково брдо (коридору Vc) и Бања Лука – Приједор, а да се интензивно воде активности за изградњу дионица ауто-пута: Вукосавље – Брчко, Бијељина – Брчко и Јоховац – Вукосавље (коридор Vc). 
 
Такође, разговарано је о будућим плановима, са акцентом на припрему пројекта изградње брзог пута Бијељина – Зворник – Милићи – Власеница – Хан Пијесак – Соколац. 
 
Директор ''Пошта Српске'' Миладин Радовић рекао је да је ово предузеће у 2023. години остварило укупне приходе у износу од 67,5 милиона КМ, те забиљежило повећање укупних прихода за 22 одсто у односу на исти период 2022. године. Радовић је навео да је добит предузећа са прошлогодишњих 763.000 КМ повећана на 2,66 милиона КМ, истичући да је на раст прихода утицало велико повећање обима услуга, како у финансијском промету, тако и у брзој пошти. 
 
Министар Чубриловић изразио је задовољство наведеним показатељима пословања, истакавши значај успјешног рада јавних предузећа у надлежности Министарства саобраћаја и веза, са циљем реализовања планова и пројеката у области путне инфраструктуре и осталих области. 
 
Чубриловић је навео да Министарство саобраћаја и веза Републике Српске у континуитету улаже у изградњу, модернизацију и реконструкцију путева, ауто-путева, побољшање квалитета магистралне и регионалне путне мреже Српске и осталих пројеката из ресорне надлежности. 
 
Министар Чубриловић оцијеннио је успјешном досадашњу сарадњу са ресорним предузећима на пројектима који се реализују у Републици Српској, наводећи да ће у понедјељак бити одржани састанци и са руководством ''Аеродрома Републике Српске'' и ''Жељезница Републике Српске''.