Штампати
Почетак изградње изградње нове трасе магистралног пута МI-109 (стара ознака М-20), Гацко-Фоча, поддионица Тјентиште-Брод на Дрини и моста преко ријеке Дрине
Датум: 05.03.2024

На Тјентишту је данас почела изградња трасе магистралног пута МI-109 (стара ознака М-20), Гацко-Фоча, поддионица Тјентиште-Брод на Дрини и моста преко ријеке Дрине, који ће омогућити бољу везу Херцеговине са остатком Републике Српске и веће искоришћавање туристичких капацитета овог краја. Ријеч је о инвестицији у вриједности од 36,6 милиона КМ средстава Владе Републике Српске и Јавног предузећа ''Путеви Српске''.  
 
Званичном увођењу извођача радова предузећа ''Мркоњићпутеви'' д.о.о. Мркоњић Град у радове присуствовали су Рaдован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске'', Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза и Милан Дакић, вд директор Јавног предузећа ''Путеви Републике Српске''. 
 
''Извођач радова - фирма ''Мркоњићпутеви'' обавезна је да пројектује и уради ову трасу, као и два моста. Један је у дужини од 98 метара на ријеци Сутјесци, а други је преко Дрине у дужини од 280 метара, што ће бити импозантно'', рекао је премијер Вишковић новинарима на Тјентишту. 
 
Вишковић је истакао да су сви радови укључени у наведену цијену и да ће Влада Српске и ''Путеви'' веома брзо дозначити новац како би фирма која изводи радове била додатно подстакнута. 
 
''Прошле седмице смо са једном од највећих кинеских компанија закључили меморандум о сарадњи и дали рок од шест мјесеци да сачине пројектно-техничку документацију и обезбиједе финансирање за пут Фоча-Шћепан поље. Користићемо постојећу трсу овога пута, а до сада је завршено шест километара пута и остаје још 14 километара и нови мост на ријеци Тари'', рекао је Вишковић. 
 
Почетак данашњих радова представља један од инфраструктурних приоритета. 
 
''Данас покрећемо велики пројекат вриједности 36 милиона КМ из средстава Владе Републике Српске и ''Путева''. Уговор је потписан са предузећем ''Мркоњић путеви'' на три године, али смо убијеђени да ће бити завршено и прије'', рекао је Милан Дакић новинарима на Тјентишту гдје је почела изградња трасе магистралног пута Гацко-Фоча. 
 
Дакић је истакао да је овај путни правац изузетно важан за Гацко и Фочу, али и повезивање са Црном Гором и Србијом. 
 
''На овом подручју у протекле три године ''Путеви'' улажу значајна властита финансијска средства, као и Влада Српске. Ту су и средства у износу од 12 милиона КМ гдје групација ''Фортис'' ради дио пута од Фоче ка Шћепан Пољу. Преговарамо са том фирмом да заврши и два велика клизишта'', рекао је Дакић. 
 
Дакић је додао да пројекат реконструкције магистралног пута Фоча-Шћепан Поље бити настављен са кинеском компанијом ЦРБЦ са којима је прије неколико дана потписан меморандум. 
 
Будућа саобраћајница, која ће пут Фоча-Шћепан Поље спојити са Тјентиштем, биће дуга 11 километара, а на петом километру дионице градиће се и мост преко ријеке Сутјеске дужине 98 метара. 
 
Нова саобраћајница од Фоче до Тјентишта, како је раније речено, умјесто преко планинског превоја Пријеђел, куда сада иде уски и кривудави пут, водиће долином ријеке Сутјеске, и то старом трасом некадашње пруге. 
 
Нови пут спајаће се мостом преко Дрине са саобраћајницом Фоча-Шћепан Поље за коју је крајем фебруара са представницима кинеске компаније ''ЦРБЦ'' потписан Меморандум вриједан око 100 милиона евра.